Hmoždíř zní jako nějaké středověké slovo (což také je), ale označuje velmi praktický kuchyňský nástroj sloužící k drcení semínek, pesta, bylinek, koření a čehokoliv, z čeho chcete udělat prášek, roztlouct to, rozmělnit, rozmíchat… Je velmi oblíbený a používaný a každý si jej časem pořizuje, protože v něm uvidí dobrého pomocníka za nenáročnou cenu.

 

Ačkoliv dnes se moderně říká „miska a tlouček“, v minulosti to byly dva primitivní tvarově vhodné kameny, kterými se drtilo cokoliv, co bylo potřeba rozdrtit. Postupně se tvar vyvinul do ergonomičtějšího, efektivnějšího a modernějšího, ale základ zůstal nezměněný.Povrch materiálu musí být tvrdý, nesmí se drolit do jídla, nesmí absorbovat a tlouček musí mít správnou velikost. Je dobré mít v zásobě dva různě velké tloučky, jeden větší na nekompromisní drcení hrubějšího materiálu a druhý na rozmělnění jemnějšího. Využití kromě kuchyně je hlavně v chemii a lékarnictví.

Níže je pro vás nachystaný malý přehled, ať máte jasno v tom, který typ hmoždíře vás „nejdrtivěji“ zaujme.

Typ hmoždíře

Stručná charakteristika

Přibližná cena při Ø 10cm

Mramorový

Asi nejpoužívanější, velmi hladký, spíše jako třecí miska.

285 Kč

Onyxový

Vzhledem dekorativní, jemný, dražší.

360 Kč

Mosazný

Vydrží jakýkoliv nápor, je hlučnější, těžší, ale nerozbitný, může ovlivnit chuť jídla.

800 Kč

Keramický

Levný, ale vysoce neatraktivní, laboratorní vzhled.

75 Kč

Žulový

Drsnější povrch, což se hodí, efektivní.

300 Kč

Kovový (např. bronz)

Vydrží jakýkoliv nápor, těžší, ale nerozbitný, hlučnější, špatně se shání.

650 Kč

Porcelánový

Velmi estetický, jemnější.

550 Kč

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Please insert the signs in the image: